Skaidrību, protams! Tie ir precīzi un profesionāli uzrakstīti darba uzdevumi. Kāpēc? Tas ir veids, kā ietaupīt tā cilvēku laiku, kurš bez maksas sagatavos budžetu jūsu projektam.

Tā kā šī problēma nav jauna, bet atkārtojas gadu no gada, mēs, kā studija ar dauzu gadu pieredzi, nolēmām par šo uzrakstīt. Pēdējo gadu laikā esam bijuši liecinieki daudzām cenu aptaujām.

Pirms gadiem 10, šādas aptaujas privātajā sektorā nebija. Aģentūras vai klienti vairāk vai mazāk zināja vidējās cenas un uzticējās studijām.

Mēģināsim kaut kādā veidā arī šo tirgus sektoriņu sakārtot un vismaz nedaudz ieviest skaidrību. Lai taupītu laiku visiem, ir ļoti būtiski, lai jau pirmajā epastā ir uzrakstīts skaidra informācija un precīzas prasības.
Minēsim pēdējā laika piemērus. Gramatikas kļūdas nelabojām, tikai izņēmām konkrētās norādes.

Mums raksta: “Plānoti 2 video sižeti, katrs 7 minūtes garš, un 3 video sižeti, katrs 1 minūti garš – ar aktieru monologiem. Mēs meklējam režisoru, kura darbā ietilptu:

    • piedalīšanās scenāriju izstrādēi
    • video filmēšana un pēcapstrāde
    • konsultēšana aktieru atlasē un tehniskās komandas organizēšana (jānodrošina arī grimētājs un skaņas ieraksta operators)
    • ja nepieciešams, papildus tehnikas un gaismu noma uz filmēšanas brīdi”

Var tikai minēt, kas ir ‘aktieru monologi’, jo šī tomēr nav luga, kas jāiestudē. Pēc sekojošā var noprast, ka iespējams aktieri tiks filmēti, bet nekur nav minēts, cik personas.

Otrs teikums, kas ir nesaprotams: “meklējam režisoru”. Režisora un producenta pienākumi radikāli atšķiras.

Režisors ir cilvēks, kas: izdomās stāstu (ja nav piesaistīts scenārists), uzrakstīs scenāriju, atlasīs aktierus un strādās ar aktieriem, operatoru.

Bet režisora pienākumos neietilpst budžeta iztrāde, pēcapstrāde, filmēšana, telpas un tehnikas īre. Pēdējais teksts “ja nepieciešams…”.
Ja filmēšana notiek telpās, tad automātiski vajadzīgas gaismas, statīvi, skaņas iekārta utt. Tātad, bez ‘ja’.

Ikvienai lietai budžetā pretī parādās cipari un cipari prasa skaidrību. Bet, protams, nebūsim sīkumaini, vienmēr var piezvanīt. Un to mēs vienmēr, pēc katra šāda epasta, arī darām, jo nav skaidrs.

Kā šo risināt? Ko darīt, lai cilvēks, kurš formulē pasūtījumu, to darītu daudz maz profesionāli?

Mums ir atbilde. Viena – konsultējieties ar šīs nozares profesionāļiem. Vai arī apmeklē Pūces Akadēmijas kinorežijas un producēšanas kursus. Pēc šiem abiem kursiem, tu savu profesionalitāti, kā pasūtītājs celsi un ikvienas studijas acīs iegūsi tikai cieņu un respektu. Tu zināsi, ko var prasīt, kas ko maksā un kā profesionāli ir jāsarunājas ar auiovizuālā darba veicējiem.

Lai mums forša sadarbība!

Lai izdodas!
MARANA Productions
Skaņu un video studija
+371 26 827 687
[email protected]
Brīvības iela 84 – 10, Rīga, Latvia