Kas vispār ir artikulācija? Skaidrojums no terminu un svešvārdu vārdnīcas: Valodas skaņu veidošana, izruna. Artikulācijas bāze – runas orgānu stāvokļa un kustību sistēma, kas raksturīga kādas valodas vai izloksnes runātājiem.

Lai runātu decenti, kas nozīmē skaidri un saprotami, ir jātrenējas. Un tas nozīmē, ka regulāri jātrenē savs mutes aparāts, kurā piedalās zobi, mēle, žoklis un lūpas.

Ja būs slinka mēle, vai nekustīgs žoklis, tas atbalsosies skaņā.

Ja skaņa netiks virzīta pie zobiem, pazudīs balss dzidrums un skaidrība. Ir viens, ļoti vienkāršs vingrinājums artikulācijas uzlabošanai. Padalīsimies arī ar jums.

Tātad: Ieliec mutē, starp zobiem, korķi un turot to sakodienā, mēģini skaļi lasīt. Pirmajā reizē ātri nogursi, bet ar katru nākamo, pagarinot laiku, palielināsies izturība un rezultāts uzlabosies. 

Ir stāsts par sengrieķu valstsvīru un izcilu oratoru Demostenu, kurš bija dzimis ar runas traucējumiem. Tas apgrūtināja viņam skaidru runu. Lai pārvarētu šo problēmu, viņš esot praktizējis runas teikt ar oļiem vai gliemežvākiem mutē.

Fiziskā piepūle, kas bija nepieciešama, lai runātu ar priekšmetiem mutē, palīdzēja viņam labāk kontrolēt artikulāciju. Tas padarīja viņa runu skaidrāku un rezultāts tika sasniegts. Šis stāsts bieži tiek minēts kā iedvesmojošs piemērs tam, kā apņēmība un neatlaidība var palīdzēt pārvarēt dabas trūkumus vai pat invaliditāti.

Aicinām apgūt runu un tajā skaitā izkopt artikulāciju Pūces akadēmijas runas kursā. Pieteikties vari šeit.

Lai izdodas!
MARANA Productions
Skaņu un video studija
+371 26 827 687
[email protected]
Brīvības iela 84 – 10, Rīga, Latvia